vrijdag 28 februari 2014

'Butternut' pompoenterrine

Het pompoenseizoen loopt op zijn einde maar ik loop al eventjes rond met het idee voor dit recept dat ik persé nog dit seizoen wou uitproberen.
De butternut heeft zijn naam niet gestolen. Het is een heel 'romige' pompoen met een boter-nootachtige smaak.  Hij is daarom perfect als basis voor een eiwitrijk groente-gerecht zodat je het vlees op je bord niet mist. Als bijkomend voordeel is deze terrine glutenvrij. De eiwitten komen in dit geval voornamelijk van de eieren, de geraspte emmental en het kikkerwtenmeel. Dit laatste kan je kopen in winkels waar ze Oosterse of Exotische ingrediënten verkopen. Ook het nigellazaad, dat een beetje op zwart uienzaad lijkt, vind je daar.
Wij aten het met een knolselder-veldslaslaatje en lichtgebakken aardappelen. Je kan er indien gewenst ook altijd een plattekaas- of yoghurtsausje bij serveren.

Ingrediënten

1 butternut-pompoem, geschild en in stukjes van 3 cm
2 grote wortelen, in  stukken
50 g cashewnoten, grof gehakt
2 eieren
50 g rijstmeel
100 g besanmeel (kikkererwtenmeel)
100 g geraspte emmental
1 tl zout of naar smaak,
versgemalen zwarte peper naar smaak
1 tl chilipoeder
2 tl venkelzaad
2 tl mosterdzaad
2 tl nigellazaad (kalonji)
1 tl komijnzaad
1 handvol gehakte koriander

Bereiding
  • Stoom de wortel en de pompoen in een stoommandje gaar. Laat even afkoelen en pureer met een mixer in een maatbeker, eventueel in porties.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe de puree samen met de overige ingrediënten in een grote mengkom en meng goed. Proef of er eventueel nog zout, peper of chilipoeder toegevoegd moet worden.
  • Bekleed een rechthoekige ovenschaal met bakpapier en stort het mengsel erin.
  • Zet in de oven voor ongeveer 40 à 45 minuten.

Tip: 
Koriander is zo'n ingrediënt waarover de meningen diagonaal tegenover elkaar staan. Ofwel ben je een fervente fan ofwel vind je niets weerzinwekkenders. Behoor je tot de laatste categorie vervang hem dan gewoon door eenzelfde hoeveelheid peterselie.
Een restje van deze terrine doet het geweldig als vegetarische paté op een sneetje brood eventueel versierd met een schijfje tomaat of komkommer.


Geen opmerkingen: