dinsdag 5 juli 2011

Gierst


Gierst is een graansoort met kleine korrel. De opbrengst per hectare bedraagt ongeveer 700 kg (ter vergelijking de gemiddelde tarweopbrengst in Europa is 7000 kg/ha).

Het is één van de oudste cultuurgewassen want het werd reeds in het vroege neolithicum in China (8300-6700 voor Christus) verbouwd.
Omdat gierst glutenvrij is, is het uitermate geschikt voor mensen met glutenintolerantie. Gemiddeld bevat gierst 60-80% koolhydraten, 6-20% eiwit en 1-6% vet.

Gierst bevat ook veel kiezelzuur dat goed is voor huid, haar en nagels. Het is ook rijk aan mineralen zoals ijzer en magnesium.Daarenboven heeft gierst een regulerende werking op de warmtehuishouding van ons lichaam waardoor het een belangrijk graan is voor kinderen en ouderen.

Gierst wordt meestal niet in volkorenvorm gebruikt omdat ongepelde gierst nogal bitter smaakt.

Je bereidt gierst op dezelfde manier als rijst: dit betekent dat je 1 volume gierst in 1.5 volume water gaar kookt op een laag vuurtje totdat al het water geabsorbeerd is. Gierst neemt tijdens het koken 3 tot 4 keer in volume toe.
Je kan gierst ook roosteren vooraleer je het kookt zodat het een aangename nootachtige smaak krijgt.

Geen opmerkingen: