donderdag 7 juli 2011

Gierstkroketjes met een kruidig platte kaassausje

Deze maak ik regelmatig als vervanging van het vlees op ons bord. Ze zijn heel lekker bij venkel gegratineerd met parmezaan en gebakken rozemarijnaardappeltjes. 
Laatst had ik niet voldoende gierst meer in huis en heb ik één derde vervangen door quinoa: ze waren evengoed niet te versmaden.

Ingrediënten (4p)
170 g gierst
1 el groentenbouillonpoeder
100 g geraspte kaas
1 ui, gesnipperd
1 el olijfolie
1 gehoopte kl currypoeder
1 el sojasaus
2 eiwitten
droog broodkruim

Voor de kaassaus
250 ml volle platte kaas
peper, zout
verse gesnipperde kruiden zoals bieslook, peterselie of koriander naar smaak
2 el melk

Bereiding
Kook de gierst met de groentenbouillon in 1.5 keer de hoeveelheid water op een zacht vuurtje gaar (15 à 20 minuten).
Stoof ondertussen de ui in de olie. Als de ui zacht is voeg je de sojasaus en curry toe. 
Voeg dit mengsel bij de gare gierst samen met de kaas en roer tot alles goed gemengd is.
Rol van dit mengsel balletjes, rol ze door het eiwit en vervolgens door het broodkruim. Ze zouden er op dit moment ongeveer zoals op de bovenstaande foto moeten uitzien.

Verwarm de frituur voor op 180°C en bak ze in porties tot ze een goudbruine kleur hebben.

Roer voor de kaassaus alle ingrediënten door elkaar.

Serveer warm en geef er het kaassausje apart bij.



Geen opmerkingen: