vrijdag 4 april 2014

Venkel



Venkel is afkomstig uit Azië en kwam via Middeleeuwse handelsroutes in Europa terecht. Zowel in de Indiase geschiedenis als bij de Grieken en Romeinen werd venkel als medicijn gebruikt bij oogziekten en maag- en darmklachten. Terwijl in de Middeleeuwen venkelzaad werd gekauwd om de honger te onderdrukken tijdens de vele vroegmissen.

Vooral in Zuid-Europa in de landen rond de Middellandse zee, in het bijzonder in Italië, wordt venkel veel geteeld en is hij heel populair.

 Venkel  behoort tot de schermbloemigen, wordt  1.5 tot 2 meter hoog met in juli en augustus wijde gele schermbloemen. Andere bekende groentesoorten van dezelfde familie zijn: kervel, peterselie, wortel, selder en pastinaak. Een kruid van deze familie dat uiterlijk zeer sterk op venkel lijkt, is dille.

Venkel wordt zowel als kruid (de zaden) als als groente (de knol en de fijne groene blaadjes) gebruikt en heeft een lichte anijssmaak.  
Venkelthee, getrokken van de zaden of venkelolie, geperst uit de zaden helpen bij darmstoornissen, darmkrampen of menstruatieproblemen.
Als groente is venkel lichtverteerbaar, brengt het de ingewanden tot rust en helpt het tegen winderigheid. Het werkt ook lichtlaxerend en urineafdrijvend. Venkel bevat provitamine A, vitamine B1 en C, foliumzuur, calcium, kalium en magnesium en is rijk aan vezels.
Venkel  werkt tevens lactatiebevorderend omdat de etherische olie uit de venkelzaden een grote hoeveelheid fyto-oestrogenen bevatten onder vorm van anethol. Uit onderzoek bij proefdieren is ook aangetoond dat anethol kankertumors bestrijdt en de lever helpt bij het ontgiften. Onderzoek bij mensen is hierover nog niet gedaan.

Venkel heeft een frisse smaak. Wereldwijd worden de etherische oliën gebruikt om natuurlijke mondverfrissers of tandpasta te maken. In India is het gebruikelijk om na de maaltijd op een beetje venkel-, anijs- of komijnzaad te kauwen voor een frisse adem.

Je kan venkel zowel rauw als gekookt eten. Rauw is hij het lekkerst als je hem zeer fijn snijdt of in kleine blokjes vermengd onder een andere salade voor extra smaak. Rauwe venkel is gekend als eetlustopwekker. Als je hem kookt is hij al na 3-5 minuten beetgaar. Je kan hem natuurlijk ook stomen, stoven en vervolgens in soepen of puree verwerken.

Vermijd bij aankoop venkelknollen met bruine plekken of verrimpelde exemplaren. Deze oude knollen zijn vaak vezeliger en dus taaier. Bewaren doe je venkel in een plastieken zak in de groentela van de koelkast of op een andere donkere koele plek. Daar blijft hij ongeveer een week goed.

1 opmerking:

Esther zei

Ik overweeg om zelf venkel op de moestuin te proberen....heb je dat wel eens geprobeerd? Ben benieuwd of het lukt....