vrijdag 28 maart 2014

Risotto met rode paprika

Paprika is een groente waar je veel kanten mee op kan en dus ook in deze overheerlijke risotto. Als extra smaakmaker zit er ook rozemarijn in. De andere ingrediënten zijn de oude getrouwen voor een risotto namelijk: ui, witte wijn en parmezaan.
De kunst om een lekkere smeuïge risotto te maken, bestaat erin dat je voldoende warme bouillon gebruikt, (bijna) constant blijft roeren terwijl de rijst het vocht opneemt op een middelhoog tot laag vuur en last but not least dat je de risotto op het einde een 10-tal minuten laat rusten met het deksel op de pan zodat de rijst nog kan nazwellen en de smaken zich kunnen vermengen.

Ingrediënten (voor 4 personen)

300 g risottorijst (carnaroli, arborio of vialone)
3 rode paprika's
1 ui, gesnipperd
2 tl gedroogde rozemarijn of één takje verse rozemarijn
2 el olijfolie
30g boter
1 glas witte wijn
1.2 l groentenbouillon
40g parmezaan + extra voor op tafel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Was de paprika's en leg ze onder de grill. Wanneer de schil begint te verkleuren, draai je ze een kwartslag om en zo verder tot ze helemaal geroosterd zijn. Leg ze vervolgens in een grote kom die je kan afsluiten met een deksel om ze te laten afkoelen.  Als ze voldoende afgekoeld zijn, verwijder de pel, zaadjes en zaadlijsten. Vervolgens snij je de paprika's in stukjes van ongeveer 1,5 cm². Je doet dit best op voorhand want terwijl de rijst kookt, heb je niet echt je handen vrij.
  • Verwarm de groentebouillon.
  • Verwarm de boter en de olijfolie in een kookpot en fruit hierin de ui tot hij glazig is samen met de rozemarijn (als je verse rozemarijn gebruikt, snij je de naaldjes eerst fijn). Voeg er vervolgens de rijst bij en laat al roerend even bakken totdat de rijst glanzend is. Doe de wijn erbij en laat de rijst al roerend het vocht absorberen.
  • Vervolgens voeg je een pollepel warme bouillon bij de rijst. Roer terwijl de rijst het vocht opneemt. Als het vocht opgenomen is, voeg je telkens weer een pollepel toe totdat alle bouillon op is. Proef en voeg eventueel wat zout toe.
  • Voeg de paprika en de parmezaan toe, roer en laat rusten.

Tip: lekker met een groene salade met onder andere rucola.

Geen opmerkingen: