dinsdag 25 maart 2014

Kookworkshops in Italië: "Vertel ons de geheimen van jullie aroma's"

Begin december ging ik een weekje naar Bologna, een vriendin bezoeken en tegelijkertijd van de gelegenheid gebruikmakend om een paar Italiaanse kookcursussen te volgen.

En ik ben niet de enige.

In 2013 waren we met 800.000 buitenlanders van zowat over de hele wereld die in de laars, bij voorkeur in Toscane (Firenze, Siena), Umbrië, Piemonte (Langhe) en Emilia Romania (Bologna, Parma), verdeeld over 18.000 workshops voor 134 miljoen euro besteed hebben aan kookworkshops. De interesse gaat daarbij vooral naar de traditionele Italiaanse gerechten zoals pasta in al zijn vormen, brood, pizza, focaccia,...

De workshops nemen minstens een halve dag in beslag. Je kan echter ook kiezen voor een hele of enkele dagen tot een 'full imersion' die dan een 10 tot 14 dagen duurt. Het kan gaan van het proeven van lokale produkten en het bezoek van lokale wijnkelders tot het zelf koken al dan niet voorafgegaan door een bezoek aan de lokale markt om de superverse produkten zelf in te kopen. In de meeste gevallen proef je nadien ook datgene wat je zelf hebt klaargemaakt. De gemiddelde kosten voor een halve dag bedragen 75 euro, die voor een hele dag 115 euro en de 'full imersion' zelfs 1780 euro. Je hoeft ook absoluut geen Italiaans te kennen want de cursussen worden als er anderstaligen bij zijn ook in het Engels gegeven.

De eerste vijf landen van herkomst zijn:
Verenigde Staten 23,9 %
Duitsland             21,2 %
Groot Brittanië    13,3 %
Rusland                 8    %
Canada                  5,6 %
maar er zijn ook steeds meer cursisten uit Brazilië.
 62,3 % van de cursisten zijn vrouwen uit de bovenste lagen van de middenklasse en allemaal gaan ze naar huis met een pak streekgebonden producten in hun valies!!Mijn cursussen gingen door bij La Vecchia Scuola in Bologna.

Het oorspronkelijke artikel in 'la Repubblica' vind je hier.

Geen opmerkingen: