dinsdag 15 oktober 2013

Smoothies even ongezond als Cola ?

Dat is wat je enkele dagen geleden op het nieuws te horen kreeg. Voor wie het bericht nog eens opnieuw wil bekijken, klik hier.
Eigenlijk té gek voor woorden!

Laat het duidelijk zijn: een smoothie waarin alleen vers fruit en kruiden zitten en die je na bereiding onmiddellijk opeet, is zonder enige twijfel gezonder dan frisdrank.

Het wordt een ander verhaal als je de commercieel geproduceerde smoothies koopt die op de markt beschikbaar zijn en die door dezelfde concerns die ook frisdranken vermarkten geproduceerd worden. Aan deze smoothies wordt van alles toegevoegd, in het bijzonder geraffineerde suikers, waardoor hun suikergehalte net zo hoog wordt als bij frisdrank.

En wat te denken van vitamines en vezels die door het mixen verdwijnen? Het idee is dat je door te mixen een grote hoeveelheid zuurstof aan je fruit toevoegt waardoor een belangrijke hoeveelheid voedingsstoffen oxideert en zo een deel van zijn functie verliest. Wanneer je je blender te lang laat opstaan aan een te grote snelheid wordt je smoothie ook nog eens opgewarmd met een bijkomend verlies van nutriënten voor gevolg.
Je kan dus het best, kleine hoeveelheden fruit in je blender tot een smoothie verwerken. Hiervoor gebruik je dan liefst de laagst mogelijke snelheid waarbij je fruit nog gemixt kan worden zodat je minder zuurstof inbrengt en je blender ook minder opwarmt.
En ja de vezels worden voor een deel vernietigd maar in een smoothie zitten er nog altijd een pak meer dan in een glas cola, sprite, fanta of andere frisdrank waarin er bij mijn weten geen spoor van terug te vinden is.

Verlies van voedingsstoffen begint al bij de oogst. Bewaren in je koelkast leidt tot een verlies van voedingsstoffen. Elke bereiding van voedsel brengt een verlies van voedingsstoffen met zich mee: schillen, raspen, in stukken snijden, koken, kauwen.

Dus kunnen we alsjeblieft alles een beetje in het juiste perspectief plaatsen en diegenen onder ons die iedere ochtend de moeite nemen om een gezonde smoothie te maken met alleen vers fruit, kruiden, eventueel een lepel yoghurt of wat rijstmelk niet hopeloos te ontmoedigen door dergelijke ongenuanceerde berichtgeving?

Met dank!!!

Image by Praisaeng:FreeDigitalPhotos.net

Geen opmerkingen: