vrijdag 18 oktober 2013

Avocado


De avocadoboom is inheems in Centraal Mexico en familie van kaneel en laurier. Momenteel wordt hij overal in de wereld met een tropisch of mediterraan klimaat gekweekt. Zijn naam is afgeleid van de Azteekse naam 'ahuacatl' wat testikelboom betekent. Gek genoeg verwijst dit niet naar de vorm van de avocado maar naar zijn reputatie dat hij passie opwekt.
Er bestaan vele variëteiten maar de meest bekende zijn de Hass (zie foto) en de Fuerte, die een gladde groene schil heeft.

Vetten

De avocado veruit de voedzaamste vrucht op de wereld. Dit dankt ze aan haar hoge vetgehalte (15g/100g) dat vooral bestaat uit oliezuur oleïne (10g), een mono-onverzadigd vetzuur uit de omega-9 groep dat ook in olijfolie voorkomt. Dit vetzuur verhoogt de HDL, de 'goede' cholesterol wat hart- en bloedvaten ten goede komt.
Daarnaast zitten er in mindere mate ook poly-onverzadigde vetzuren waaronder omega-3 (1.8 g) en verzadigde vetzuren (2,1 g) in avocado.

Carotenoïden

We associëren carotenoïden meestal met gele, oranje of rode vruchten of groenten zoals worteltjes maar ook de groene avocado is een goede bron van deze fytonutriënten. Naast de overbekende beta-caroteen, alfa-caroteen en luteïne zitten er ook heel wat minder bekende carotenoïden in een avocado zoals neoxanthine, zeaxanthine, chrysanthemaxanthine, neochrome, beta-cryptoxanthine and violaxanthine. Carotenoïden zijn in het bijzonder goed voor onze ogen, immuunsysteem en voortplantingsorganen.
Gezien carotenoïden vetoplosbaar zijn, vereist de absorptie ervan de juiste hoeveelheid en combinatie van voedingsvetten wat juist aangeleverd wordt door de avocado. De grote hoeveelheden oleïne zorgen er namelijk voor dat ons spijsverteringsstelsel gemakkelijker transportmoleculen kan aanmaken om deze carotenoïden op te nemen. Dit gaat niet alleen op voor de carotenoïden van de avocado maar ook van deze van andere groenten die samen met avocado of met avocado-olie gegeten worden.

Ontstekingsremmend
Avocado's helpen ontstekingen voorkomen. Dit is te danken aan de unieke mix van anti-oxidanten (zoals vitamine C en E, mangaan, selenium, zink), carotenoïden, fytosterolen en omega-3 vetzuren. Dit heeft een gunstig effect op arthritis.

Regulerende werking op de bloedsuikerspiegel
Avocado's bevatten een redelijk hoog gehalte aan vezels wat een gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel.

Verder bevatten avocado's een grote hoeveelheid kalium dat samen met magnesium de bloeddruk helpt regelen.

Kiezen en bewaren
Rijpe avocado's zijn heel lichtjes indrukbaar vooral bij de steelaanzet maar mogen geen bruine vlekken en barsten vertonen. Onrijpe exemplaren rijpen gemakkelijk verder thuis, buiten de koelkast. Dit gaat het snelst in de buurt van bananen, appels of kiwi's. Eenmaal rijp mag en kan je ze in de koelkast nog ongeveer een week bewaren.

Schillen van een avocado
Gebruik een inox-mes om de avocado overlangs, rondom rond in te snijden. Maak de helften los van elkaar door in tegengestelde richting te draaien. Verwijder de pit uit de ene helft door er met een mes in te steken en eruit te wippen of door hem er met een lepel uit te scheppen. Snij iedere helft eventueel nog eens overlangs in twee om de volgende stap te vergemakkelijken (met een beetje oefening lukt dit je ook met een halve avocado). Vervolgens neem je aan één uiteinde, bij voorkeur de smalste kant, de schil vast en trek hem eraf zoals je dat ook bij een banaan doet. Deze methode zorgt ervoor dat de donkergroene buitenkant van het vruchtvlees dat net onder schil zit en de meeste carotenoïden en dus anti-oxidanten bevat niet samen met de schil verwijderd wordt.
Het verkleuren van het vruchtvlees kan je tegengaan door het te besprenkelen met citroen- of limoensap of wat balsamico-azijn. Als je hem onmiddellijk opeet volstaat wat peper en kruidenzout naar smaak.









Image: FreeDigitalPhotos.net

Geen opmerkingen: