woensdag 20 februari 2013

Broccoli-preitaart met feta en pesto

Feta, broccoli, prei en een restje pesto leiden tot deze groentetaart. Lekker met een eenvoudige veldsla salade en olijfolie-citroensapvinaigrette. Een hoofdgerecht voor 3 personen, een voorgerecht voor 8-10.

Ingrediënten

1 rol bladerdeeg
1 blok feta van 200 g
500 g broccoli
2 preiwitten met het lichte groen
3 eieren
200 ml room
2 volle eetlepels verse pesto (de bio van Delhaize is zeer aan te raden)
zwarte peper
eventueel nog wat kruidenzout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Ontrol het bladerdeeg en leg het samen met het bakpapier in een taartvorm. Prik gaatjes in de bodem. Als je dat wenst, kan je de bodem ongeveer 10 minuten voorbakken. Leg er dan wel een bakpapier bovenop gevolgd door een nepvulling van bijvoorbeeld oude rijst of bonen of speciale bakbonen.
  • Je kan echter de feta ook onmiddellijk op de ongebakken bodem grof verkruimelen.
  • Snij de broccoli in kleine roosjes, schil de stronk en snij in kleine blokjes. Stoom de broccoli beetgaar. Laat afkoelen
  • Snij de prei in dunne ringen, stoof in een paar eetlepels water glazig en kruid met wat versgemalen zwarte peper.
  • Verdeel de afgekoelde broccoli over de verbrokkelde feta en daaroverheen de gestoofde prei.
  • Klop de eieren los in een mengkom, voeg de room, pesto en peper toe en meng tot een glad geheel. Indien je dat wenst kan je nog wat extra kruidenzout toevoegen maar over het algemeen is het met de pesto  en de feta op de bodem zout genoeg.
  • Bak de taart in het midden van de oven 35-40 minuten.
Tip: je kan de broccoli vervangen door geraspte courgette. Druk in dit geval zoveel mogelijk vocht uit de courgette voor je ze over de feta verdeelt. Doe je dit niet dan geeft ze al haar vocht af tijdens het bakproces en wordt je taart nogal 'loperig'.

Geen opmerkingen: