vrijdag 22 februari 2013

Alternatieven voor 'melk' uit het natuurvoedingshoekje


De alternatieven voor melk zijn steeds vaker terug te vinden in de gewone supermarkt zodat je er niet meer speciaal voor naar de natuurvoedingswinkel moet. Het gaat ook verder dan de gewone sojamelk. En alhoewel soja wel het belangrijkste of tweede ingrediënt blijft in bijna vier van de vijf  (78%) nieuwe melkalternatieven die wereldwijd op de markt komen (studie van Innova Market Insights) zijn andere ingrediënten in opmars.
Er zijn nu melkachtige producten gebaseerd op granen zoals rijst, haver en gerst enerzijds en op noten zoals hazelnoten, walnoten en amandelen anderzijds.
De problemen van soja-producten zijn vooral te wijten aan de gezondheidsrisico's die mensen denken te lopen bij hoge consumptie ervan. Dit heeft er in vele gevallen toe geleid dat de niet-soja gebaseerde alternatieven een hogere vlucht namen. Het ziet er naar uit dat deze trend zich verder zet met het grotere aanbod van beschikbare alternatieven.
17% van de nieuwe producten in 2012 waren gebaseerd op rijst gevolgd door haver met 11%, en amandelen 10%. Vooral amandelmelk is erg in populariteit toegenomen.
De meest populaire alternatieve melkdrankjes zijn lactose vrij. 10% van de Europese bevolking kampt met lactose-intolerantie tegen 95% van de Aziatische bevolking. Wereldwijd worden ongeveer 35% van de melkalternatieven gelabeld als lactose-vrij, in Europa en de VS loopt dit zelfs op tot 50%.
Het originele artikel kan je hier lezen.

Als je meer wilt weten over soja en zijn al dan niet bestaande gezondheidsriscico's zijn deze wel interessant:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/jul/01/anti-soya-brigade-ignore-scaremongering
http://www.vegansociety.com/lifestyle/health/soyaandhealth.aspx

Image: FreeDigitalPhotos.net

Geen opmerkingen: