woensdag 7 maart 2012

Ananas
Het is bijna lente maar toch nog net niet. En op deze regenachtige dag wil ik deze lekkere tropische vrucht toch even extra onder de aandacht brengen.

Oorspronkelijk kwam de ananas alleen voor in Brazilië, Bolivië en Paraguay maar momenteel zitten de grootste producenten in Zuidoost Azië met name in de Filipijnen en Thailand.

'Ananas' komt uit het Tupi, de taal van gelijknamige Braziliaanse indianenstam en betekent 'uitstekend fruit', het Spaanse 'Piña' en Engelse 'Pineapple' verwijzen naar de dennenappel waar ze wel wat van weg heeft.

De ananas is een samengestelde vrucht die bestaat uit een grote hoeveelheid besjes die samengroeien.

De vrucht is caloriearm en vezelrijk. Ze bevat veel vitamine C en mangaan wat onder andere zorgt voor gezonde botten. Daarnaast is ze ook rijk aan vitamine B1 en B6. De gele kleur van de ananas wijst op de aanwezigheid van provitamine A of betacaroteen. Dit komt onze huid ten goede.

Daarenboven bevat ananas bromelaine, een enzyme dat eiwitten helpt verteren. Het is tevens een krachtig ontstekingsremmend middel dat ontsteking en zwelling helpt verminderen.  Zo kan het helpen bij artritis, keelpijn, bij blessures en na operaties.
Het geeft tevens een boost aan ons immuunsysteem.
Bromelaine werkt ook slijmverdunnend en is dus nuttig voor mensen met bronchitis, astma of sinusproblemen.
Ananas is ook een natuurlijke bloedverdunner en verkleint de kans op trombose.

Wanneer de middelste bladeren van de ananas gemakkelijk loslaten is hij rijp. Belangrijk om weten is dat een ananas niet rijper wordt na het plukken.


Image: piyato / FreeDigitalPhotos.net

Geen opmerkingen: