donderdag 4 oktober 2012

Is bio nu beter of niet?

In de IHT verscheen weer maar eens een artikel over een studie, deze keer van de Stanford University, waarin men wil aantonen dat er geen verschil in voedingswaarde is tussen biogeteelde groente en fruit en hun conventioneel geteelde varianten. Ze zouden ook niet minder besmet zijn met gevaarlijke bacteriën zoals E. coli. Ook bio-vlees moest eraan geloven: het is niet beter voor de gezondheid alhoewel de kans dat ze besmet zijn met antibiotica resistente bacteriën minder groot is. Conventioneel geteelde groenten en fruit bevatten dan wel pesticiden residues maar de waarden liggen altijd onder de veiligheidswaarden. Voor wie het betreffende artikel wil lezen: Doubts on value of organic food.


Als ik dergelijke artikels lees, is mijn eerste vraag altijd: wie heeft de studie gefinancieerd? Te meer daar er altijd ook studies te vinden zijn die het volledig tegengestelde beweren.
Blijkt dat Stanford University zeer nauwe contacten onderhoud met onder andere Monsanto en Cargill. Bedrijven die er alle belang bij hebben om pesticiden en dergelijke te blijven verkopen.

Een interessante commentaar op bovenstaand artikel vind je hier en hier.

Geen opmerkingen: