maandag 8 oktober 2012

'Gepelde bananen' Euh pardon??

In Oostenrijk was de warenhuisketen Billa op het lumineuze idee gekomen om, je houdt het niet voor mogelijk, 'gepelde' bananen te verkopen.

Kun je het je voorstellen? Het fruit in de handigste natuurlijke verpakking (hoeft niet eerst gewassen te worden, geen mesje nodig, gewoon pakken, pellen en opeten) wilden ze nu gepeld, in plastiken schaaltjes met plastiekfolie eroverheen verkopen. Daar zaten we als consument toch echt niet op te wachten.
Gelukkig waren de Oostenrijkse consumenten alert genoeg om een storm van kritiek richting Billa te mobiliseren. Het zijn dus gelukkig geen blijvertjes.

Je moet je  natuurlijk afvragen hoe een  grootwarenhuis eigenlijk op het idee komt. Wat is hier in 's hemelsnaam de toegevoegde waarde van?
Vermoedelijk is de toegevoegde waarde vooral in 'geld' uit te drukken voor het grootwarenhuis zelf. Gepelde bananen zijn per kilo zeker een stuk duurder dan de smakelijkere ongepelde. Je gaat als consument ook meer bananen kopen, want je kan zo al zien dat van de 3 of 4 bananen per verpakking er toch minstens 1 richting vuilnisbak zal verdwijnen omdat de verpakking al te lang open is. In het beste geval kan je nog zeggen dat ze hiermee het eten van bananen willen stimuleren omdat je je verplicht voelt alle bananan op te eten eens de verpakking open is (grapje). Hopen ze misschien op een familiaal banaanmoment of zo?
En waarom zou je een banaan, met haar eigen handige biologisch afbreekbare verpakking in de meest milieuonvriendelijke plastieken verpakking gaan verkopen om nog maar te zwijgen van alle ftalaten in de folie die rechtstreeks in contact komen met het bananenvlees als het niet weeral vooral om het geld te doen was.

De consument komt er alleen maar bekaaid van af. Een gepelde banaan verliest in een ijltempo haar vitaminen en anti-oxidanten. Je wilt daarenboven niet weten wat ze er overheen hebben moeten verstuiven of in welk badje ze hebben gelegen om ze er smakelijk wit te laten blijven uitzien. We weten immers allemaal hoe snel een gepelde banaan bruin wordt.

Trouwens, heb je ook al de ingevroren, gekookte witte rijst ontdekt in je grootwarenhuis?? En heb je ook eens naar het prijskaartje gekeken? En mocht het je interessant lijken, denk dan eerst eens aan de de milieuimpact wat energie betreft? Voor mij hoort die rijst alvast in dezelfde categorie als bovenstaande 'gepelde banaan'.

Geen opmerkingen: