vrijdag 7 september 2012

Sfeer bepaalt de hoeveelheid eten

 Deze week in de krant gelezen:

Een ongewone studie vond een verband tussen de 'sfeer' van fast-food restaurants en de hoeveelheid voedsel die klanten eten.
De onderzoekers pasten een ruimte van zo'n restaurant in Illinois aan. Ze zorgden voor indirecte verlichting, zachte muziek, witte tafelkleden tot zelfs voor kaarsen op de tafels.

Deze ruimte was geïsoleerd zodat de luide muziek en felle verlichting van het gedeelte met standaard interieur er niet kon doordringen.
Slechts één ding bleef hetzelfde namelijk het 'menu'.

De studie, vorige maand gepubliceerd in het tijdschrift 'Psychological Reports', stelde vast dat de voedselkeuze van beide groepen niet verschilde. In de stillere ruimte werd er echter gemiddeld 4.7% meer tijd gespendeerd aan het opeten en er werd ook minder gegeten - 86 procent van het eten op hun bord tegen 95 procent in het gewone restaurant.
In stille gedeelte werden er gemiddeld 775.3 calorieën geconsumeerd tegen 949.2 in het standaard interieur terwijl uit vragenlijsten blijkt dat mensen die gebruik maakten van het stillere deel van het restaurant het voedsel hoger waardeerden.

(uit IHT, woensdag 5 september 2012)

Waarom verbaast me dit nu niet? Het lijkt me vrij logisch dat je een fel verlichte ruimte met loeiharde muziek zo snel mogelijk wil verlaten. In een restaurant heeft dat dan voor gevolg dat je sneller gaat eten wat dan op zijn beurt weer betekent dat je meer gaat eten omdat je verzadigingsgevoel pas in werking treedt na ongeveer 20 minuten. Als je sneller eet, proef je ook minder wat je eet. In dat opzicht verbaast het me dan weer wel dat diegenen in de stille ruimte het eten van deze fast-food tent hoger waardeerden dan diegenen die het opaten in het standaard interieur. Misschien lag dat niet zo zeer aan het eten op zich maar aan de verhoogde gezelligheid.

Image: FreeDigitalPhotos.net

Geen opmerkingen: