donderdag 30 juni 2016

'Sushi' Nori rolletjes



Sushi is 'in'. De laatste jaren schieten de sushi-restaurants als paddestoelen uit de grond. Aan deze vegetarische variant komt rijst nog vis te pas. Als afwisseling op het bekende thema of voor wie eens echt alternatief wil doen of uit de band wil springen. Door de afwezigheid van rijst hoef je zelfs niet echt te 'koken'. Makkelijk toch?!
De rijst werd vervangen door fijngeraspte pastinaak maar je kan hem ook vervangen door eenzelfde hoeveelheid bloemkool die je in de blender tot een rijstachtige structuur hebt gemalen. Begin dan wel met de helft van de vochtige ingrediënten omdat de kool het vocht niet in dezelfde mate absorbeert als de pastinaak.
 
Ingrediënten (4 p)
Pastinaakrijst
1,5 kop fijngeraspte pastinaak
4 el pijnboompitten, fijngehakt
2 el bruine rijstazijn
1 tl sesamolie
1 tl shoyu

Groente
1 rode paprika
1 dikke wortel
½ komkommer
1 avocado
4 el ‘zeewiersalade’, dit is een droge, grof gemalen mengeling van een aantal wieren die je zo kan kopen.
2 bakjes kiemgroenten bvb van rode kool of radijs voor de mooie paarsrode kleur.

Shoyu-gembersaus
5 el shoyu
1 tl geraspte gember
1 teentje knoflook geraspt
4-5 norivellen

Bereiding

  • Meng voor de pastinaakrijst alle ingrediënten door elkaar.
  • Snij de komkommer in vier en verwijder de zaadlijsten. Snij ieder kwart in dunne reepjes.
  • Snij de wortel en paprika in dunne reepjes
  • Snij de avocado in dunne plakjes
  • Leg een norivel op een matje, de blinkende zijde aan de onderkant. Smeer wat van de pastinaakrijst in 3 cm brede horizontale strook en 3 cm van de onderkant .
  • Leg wat van de stukjes paprika, wortel en komkommer op de pastinaakrijst.
  • Verdeel er de stukjes avocado en kiemgroenten over.
  • Rol het vel zo stevig mogelijk op, maak het uiteinde eventueel wat vochtig zodat je hem dicht kan plakken.
  • Laat de rollen even rusten, snij vervolgens met een scherp mes in kleine stukjes.
  • Giet de shoyu in een kommetje en roer de geraspte gemberwortel en knoflook erdoor. Verdeel over 4 kommetjes
  • Zet sushi en saus op tafel zodat iedereen zijn sushi in de saus kan dopen.


Geen opmerkingen: