donderdag 16 juni 2016

Couscous met peultjes en een za'atar dressing


Za'atar is een unieke kruidenmengeling uit het Midden-Oosten bestaande uit sumak, tijm, sesam en oregano.
Deze couscous salade heeft een heel gamma texturen: knapperig van de radijsjes en de peultjes, zacht van de vijgen en wat taaier van de kikkererwten waar deze dressing perfect tot zijn recht bij komt.
Je vindt za'atar in goed gesorteerde warenhuizen of bij kruideniers die specialiteiten uit het Midden-Oosten verkopen.



Ingrediënten
Voor de salade
1 grote kop (een mok) ongekookte couscous, bij voorkeur volkoren (deze van de Oxfam Wereldwinkels is de beste)
1.5 kop (mok) kokend water
1 tl groentebouillon
1/2 tl zout
4 grote, zacht gedroogde vijgen in hapklare stukjes
1/2 bosje radijsjes, in dunne schijfjes
250 à 300 g peultjes, even gestoomd maar nog knapperig, in schuine stukjes
1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld.
1/2 bussel platte peterselie, grof gehakt
50 g koriander, fijngehakt
150 g ontpitte Kalamata olijven, in stukken gesneden
een handvol geschaafde amandelen, licht getoast.

Voor de dressing
4 el versgeperst citroensap
2 el fijngesneden lenteuitjes
2 el olijfolie
2 el za'atar plus een beetje om eroverheen te strooien
1/2 tl zout

Bereiding
  • Doe de couscous samen met de groentebouillon, het zout en de vijgen in een kom.
  • Overgiet met het kokende water, laat wellen en vervolgens afkoelen.
  • Meng de overige ingrediënten in een grote slakom.
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing.
  • Doe de afgekoelde couscous bij de overige ingrediënten in de slakom, giet er de dressing overheen en meng.
  • Verdeel de salade over individuele borden, strooi er nog wat za'atar overheen en serveer.

Geen opmerkingen: