dinsdag 31 mei 2016

Aardbeientaart met zoete cashewroom

Een 'raw food' dessert. En zoals het 'raw' betaamt komt er geen vuur of oven aan te pas. Je hebt alleen een goede blender, keukenrobot of mixer nodig maar voor de rest geen extra snufjes die in de 'raw food' keuken vaak onontbeerlijk zijn: dus geen 'slow juicer', geen 'dehydrator', geen 'spiral slicer'.
Verder heb je nog een taartvorm nodig van maximum 28 centimeter doorsnede. Een wat kleinere taartvorm maakt het iets makkelijker om de taart aan te snijden door de dikkere taartbodem en -rand. Ik heb zelf een porseleinen taartvorm  maar je kan ook een springvorm gebruiken.
Deze taart volstaat voor 10 personen. 

Ingrediënten
Taartbodem
350 g ongepelde amandelen
1/8 tl zeezout
½ tl allspice of een mengsel van  1/8 tl kruidnagel, 1/8 tl kaneel en 1/8 tl nootmuskaat
85 g rozijnen
2 el agavenectar
1 el vanille-extract of 1/4 tl vanillepoeder (dit zijn de gedroogde zaadjes van de vanillepeulen)

Vulling
250 g verse of diepvries rode vruchten mengeling of alleen braambessen of frambozen en bosbessen
8 medjool dadels, ontpit
1 el agavenectar
1 el vers citroensap
500 g verse aardbeien 

Bereiding

  • Doe voor de taartbodem de amandelen, het zout, de vanille en het allspice in een keukenrobot. Maal tot fijn en los.
  • Voeg de rozijnen, agavenectar en 1 eetlepel koud water toe en verwerk tot het mengsel aan elkaar begint te hangen en grove kruimels vormt. Het kan zijn dat je nog wat extra water moet toevoegen.
  •  Doe dit mengsel in de taartvorm en verdeel het gelijkmatig over de bodem. Druk het aan met je handen en vorm het deeg ook tegen de wand van de vorm. De korst zou ongeveer 8 mm dik moeten zijn. Koel dit gedurende 20 minuten in de koelkast.
  •  Maak ondertussen de vulling. Doe de braambessen, de dadels, agavenectar en het citroensap in de keukenrobot. Verwerk tot een gladde saus. Verdeel deze over de taartbodem.
  • Was de aardbeien en  snij de grote overlangs in twee. Verdeel ze over de saus in concentrische cirkels zodat ze deze bedekken.
  • Plaats nog 2 uur in de koelkast.
  • Snij in partjes en serveer met zoete cashewroomsaus
Zoete cashewroomsaus
1 kop cashewnoten (4uur geweekt)
½ kop water
¼ kop agavesiroop
¼ kop kokosrasp
1 tl vanille-extract of 1/8 tl vanillepoeder


  • Maal alle ingrediënten voor de room in de blender tot er een romige saus ontstaat.
Tip: Een restje cashewroomsaus kan je 's morgens bij een fruitontbijt gebruiken ter vervanging van yoghurt.