Verder heb je nog een taartvorm nodig van maximum 28 centimeter doorsnede. Een wat kleinere taartvorm maakt het iets makkelijker om de taart aan te snijden door de dikkere taartbodem en -rand. Ik heb zelf een porseleinen taartvorm maar je kan ook een springvorm gebruiken.
Deze taart volstaat voor 10 personen.
Ingrediënten
Taartbodem
350 g
ongepelde amandelen
1/8 tl
zeezout
½ tl
allspice of een mengsel van 1/8 tl kruidnagel, 1/8 tl kaneel en 1/8 tl nootmuskaat
85 g
rozijnen
2 el
agavenectar
1 el vanille-extract of 1/4 tl vanillepoeder (dit zijn de gedroogde zaadjes van de vanillepeulen)
Vulling
250 g
verse of diepvries rode vruchten mengeling of alleen braambessen of frambozen en bosbessen
8 medjool
dadels, ontpit
1 el
agavenectar
1 el vers citroensap
500 g verse aardbeien
- Doe voor de taartbodem de amandelen, het zout, de vanille en het allspice in een keukenrobot. Maal tot fijn en los.
- Voeg de rozijnen, agavenectar en 1 eetlepel koud water toe en verwerk tot het mengsel aan elkaar begint te hangen en grove kruimels vormt. Het kan zijn dat je nog wat extra water moet toevoegen.
- Doe dit mengsel in de taartvorm en verdeel het gelijkmatig over de bodem. Druk het aan met je handen en vorm het deeg ook tegen de wand van de vorm. De korst zou ongeveer 8 mm dik moeten zijn. Koel dit gedurende 20 minuten in de koelkast.
- Maak ondertussen de vulling. Doe de braambessen, de dadels, agavenectar en het citroensap in de keukenrobot. Verwerk tot een gladde saus. Verdeel deze over de taartbodem.
- Was de aardbeien en snij de grote overlangs in twee. Verdeel ze over de saus in concentrische cirkels zodat ze deze bedekken.
- Plaats nog 2 uur in de koelkast.
- Snij in partjes en serveer met zoete cashewroomsaus
1 kop cashewnoten (4uur geweekt)
½ kop water
¼ kop agavesiroop
¼ kop kokosrasp
1 tl vanille-extract of 1/8 tl vanillepoeder
Tip: Een restje cashewroomsaus kan je 's morgens bij een fruitontbijt gebruiken ter vervanging van yoghurt.- Maal alle ingrediënten voor de room in de blender tot er een romige saus ontstaat.