dinsdag 29 april 2014

Wraps met hummus, tomaat, munt, koriander en komijn

Wraps - kort voor 'opgerolde Mexicaanse pannenkoeken of tortilla's met de allerheerlijkste vulling' - zijn met hun frisse beleg een ideaal lunchgerecht.
Ze bestaan in twee vormen: tarwe- of maïstortilla's alhoewel je ze in onze contreien het gemakkelijkst in de tarweversie vindt.

Deze vegetarische versie kreeg ik laatst op mijn verjaardag door mijn dochter geserveerd. Verschrikkelijk lekker!!!

De hoeveelheden zijn voor de verandering berekend voor 2 personen.

Ingrediënten

2 wraps
2 el hummus (zelfgemaakt zie recept elders op deze blog of zelfgekocht)
6 takjes verse koriander
6 takjes munt
6 takjes peterselie
2 pruimtomaten
1 kl komijnpoeder
peper en (kruiden)zout

Bereiding

  • Verwijder het steeltje van de tomaat, snij in kwarten, verwijder de zaadjes en snij het vlees in kleine blokjes.
  • Doe de tomatenblokjes in een zeef, strooi er wat zout over en laat 30 minuten uitlekken.
  • Verwijder de blaadjes van de koriander, munt en peterselie en hak grof.
  • Doe de tomaten in een kom en meng met de komijn, peper en eventueel nog wat zout.
  • Smeer de helft van de hummus op één van de wraps, verdeel de helft van de verse kruiden erover en eindig met de helft van de tomatenblokjes.
  • Plooi de de vier zijkanten van de wrap naarbinnen zodat een vierkant ontstaat. 
  • Rol vanaf één zijde de wrap stevig op terwijl je de inhoud en de zijkanten op hun plaats houdt. Snij hem schuin in twee en zet vast met een cocktailprikker.
  • Herhaal met de tweede wrap.


vrijdag 11 april 2014

Venkeltaart

Venkel in een groentetaart kom je niet zo gauw tegen.
De lichte anijssmaak komt extra tot zijn recht door de toegevoegde dille. Door te spelen met de verhouding dille/peterselie kan je zelf bepalen hoe sterk je de anijssmaak maakt. Dat betekent bijvoorbeeld dat je geen dille toevoegt  maar 3 el peterselie als je niet zo dol bent op anijs.
Lekker met een frisse groene salade.

Ingrediënten

1 rol bladerdeeg of kruimeldeeg
3 venkelknollen, in reepjes gesneden
2 el olijfolie
1 el verse dille, fijngehakt
2 el peterselie, fijngehakt
kruidenzout, peper
200 g gemalen kaas
2 eieren
2 dl zure room
1 dl room

Bereiding
  • Verwarm de oven voorop 210°C.
  • Ontrol het deeg en leg in een taartvorm. Prik de bodem in met een vork.
  • Stoof de venkelreepjes tot ze beetgaar zijn in de olijfolie.
  • Breng de venkel op smaak met de dille, peterselie, peper en zout en roer er de helft van de gemalen kaas door.
  • Stort op de taartbodem.
  • Klop de eieren los met de zure room en de room, kruid met peper en zout.
  • Giet over de groenten.
  • Strooi de andere helft van de kaas op de taart en bak 40 minuten in de voorverwarmde oven.

vrijdag 4 april 2014

Venkel



Venkel is afkomstig uit Azië en kwam via Middeleeuwse handelsroutes in Europa terecht. Zowel in de Indiase geschiedenis als bij de Grieken en Romeinen werd venkel als medicijn gebruikt bij oogziekten en maag- en darmklachten. Terwijl in de Middeleeuwen venkelzaad werd gekauwd om de honger te onderdrukken tijdens de vele vroegmissen.

Vooral in Zuid-Europa in de landen rond de Middellandse zee, in het bijzonder in Italië, wordt venkel veel geteeld en is hij heel populair.

 Venkel  behoort tot de schermbloemigen, wordt  1.5 tot 2 meter hoog met in juli en augustus wijde gele schermbloemen. Andere bekende groentesoorten van dezelfde familie zijn: kervel, peterselie, wortel, selder en pastinaak. Een kruid van deze familie dat uiterlijk zeer sterk op venkel lijkt, is dille.

Venkel wordt zowel als kruid (de zaden) als als groente (de knol en de fijne groene blaadjes) gebruikt en heeft een lichte anijssmaak.  
Venkelthee, getrokken van de zaden of venkelolie, geperst uit de zaden helpen bij darmstoornissen, darmkrampen of menstruatieproblemen.
Als groente is venkel lichtverteerbaar, brengt het de ingewanden tot rust en helpt het tegen winderigheid. Het werkt ook lichtlaxerend en urineafdrijvend. Venkel bevat provitamine A, vitamine B1 en C, foliumzuur, calcium, kalium en magnesium en is rijk aan vezels.
Venkel  werkt tevens lactatiebevorderend omdat de etherische olie uit de venkelzaden een grote hoeveelheid fyto-oestrogenen bevatten onder vorm van anethol. Uit onderzoek bij proefdieren is ook aangetoond dat anethol kankertumors bestrijdt en de lever helpt bij het ontgiften. Onderzoek bij mensen is hierover nog niet gedaan.

Venkel heeft een frisse smaak. Wereldwijd worden de etherische oliën gebruikt om natuurlijke mondverfrissers of tandpasta te maken. In India is het gebruikelijk om na de maaltijd op een beetje venkel-, anijs- of komijnzaad te kauwen voor een frisse adem.

Je kan venkel zowel rauw als gekookt eten. Rauw is hij het lekkerst als je hem zeer fijn snijdt of in kleine blokjes vermengd onder een andere salade voor extra smaak. Rauwe venkel is gekend als eetlustopwekker. Als je hem kookt is hij al na 3-5 minuten beetgaar. Je kan hem natuurlijk ook stomen, stoven en vervolgens in soepen of puree verwerken.

Vermijd bij aankoop venkelknollen met bruine plekken of verrimpelde exemplaren. Deze oude knollen zijn vaak vezeliger en dus taaier. Bewaren doe je venkel in een plastieken zak in de groentela van de koelkast of op een andere donkere koele plek. Daar blijft hij ongeveer een week goed.