dinsdag 22 oktober 2013

Mojitomousse op kokoscrumble



 




Dit is een 'Raw' dessertje. Een bijzondere manier om de romige textuur van avocado in te zetten. Laat je er vooral niet door afschrikken. Het is onwaarschijnlijk lekker!! Voor 6 personen naar een recept uit 'SNOG, healthy treats cookbook'.







Ingrediënten

Kokoscrumble
100 g walnoten
100 g geraspte ongezoete droge kokosnoot
¼ tl zeezout
4 zachte medjool dadels, ontpit en grof gehakt
1 el agavesiroop

Mojitomoes
2 avocado’s liefst de Hass-variëteit
150-200 ml limoensap
100-180 ml agavesiroop
30 g verse munt + wat extra voor versiering
2 el kokosolie

Bereiding

  • Doe de walnoten, kokos en zout in een keukenrobot en maal fijn tot een losse structuur (niet te lang malen want dan wordt het boter). Doe de dadels en de agavesiroop erbij en bewerk tot de ingrediënten aan elkaar beginnen te hangen en grove kruimels vormen. Het handigst is als dit in 2 keer doet met telkens de helft van de ingrediënten.
  • Verdeel het mengsel over  6 glazen. Druk aan en koel gedurende 20 min.
  • Doe de avocado’s, limoensap, agavenectar en munt in een blender en maal tot een gladde moes. Begin met de laagste hoeveelheid limoensap en agavesiroop. Proef en voeg eventueel één van beide of beide toe naar smaak. Doe de kokosolie erbij en laat draaien tot hij volledig door het mengsel opgenomen is.
  • Verdeel de moes over de glazen. Dek af met plastic folie en koel 3 uur. Versier met muntblaadjes en serveer.

vrijdag 18 oktober 2013

Avocado


De avocadoboom is inheems in Centraal Mexico en familie van kaneel en laurier. Momenteel wordt hij overal in de wereld met een tropisch of mediterraan klimaat gekweekt. Zijn naam is afgeleid van de Azteekse naam 'ahuacatl' wat testikelboom betekent. Gek genoeg verwijst dit niet naar de vorm van de avocado maar naar zijn reputatie dat hij passie opwekt.
Er bestaan vele variëteiten maar de meest bekende zijn de Hass (zie foto) en de Fuerte, die een gladde groene schil heeft.

Vetten

De avocado veruit de voedzaamste vrucht op de wereld. Dit dankt ze aan haar hoge vetgehalte (15g/100g) dat vooral bestaat uit oliezuur oleïne (10g), een mono-onverzadigd vetzuur uit de omega-9 groep dat ook in olijfolie voorkomt. Dit vetzuur verhoogt de HDL, de 'goede' cholesterol wat hart- en bloedvaten ten goede komt.
Daarnaast zitten er in mindere mate ook poly-onverzadigde vetzuren waaronder omega-3 (1.8 g) en verzadigde vetzuren (2,1 g) in avocado.

Carotenoïden

We associëren carotenoïden meestal met gele, oranje of rode vruchten of groenten zoals worteltjes maar ook de groene avocado is een goede bron van deze fytonutriënten. Naast de overbekende beta-caroteen, alfa-caroteen en luteïne zitten er ook heel wat minder bekende carotenoïden in een avocado zoals neoxanthine, zeaxanthine, chrysanthemaxanthine, neochrome, beta-cryptoxanthine and violaxanthine. Carotenoïden zijn in het bijzonder goed voor onze ogen, immuunsysteem en voortplantingsorganen.
Gezien carotenoïden vetoplosbaar zijn, vereist de absorptie ervan de juiste hoeveelheid en combinatie van voedingsvetten wat juist aangeleverd wordt door de avocado. De grote hoeveelheden oleïne zorgen er namelijk voor dat ons spijsverteringsstelsel gemakkelijker transportmoleculen kan aanmaken om deze carotenoïden op te nemen. Dit gaat niet alleen op voor de carotenoïden van de avocado maar ook van deze van andere groenten die samen met avocado of met avocado-olie gegeten worden.

Ontstekingsremmend
Avocado's helpen ontstekingen voorkomen. Dit is te danken aan de unieke mix van anti-oxidanten (zoals vitamine C en E, mangaan, selenium, zink), carotenoïden, fytosterolen en omega-3 vetzuren. Dit heeft een gunstig effect op arthritis.

Regulerende werking op de bloedsuikerspiegel
Avocado's bevatten een redelijk hoog gehalte aan vezels wat een gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel.

Verder bevatten avocado's een grote hoeveelheid kalium dat samen met magnesium de bloeddruk helpt regelen.

Kiezen en bewaren
Rijpe avocado's zijn heel lichtjes indrukbaar vooral bij de steelaanzet maar mogen geen bruine vlekken en barsten vertonen. Onrijpe exemplaren rijpen gemakkelijk verder thuis, buiten de koelkast. Dit gaat het snelst in de buurt van bananen, appels of kiwi's. Eenmaal rijp mag en kan je ze in de koelkast nog ongeveer een week bewaren.

Schillen van een avocado
Gebruik een inox-mes om de avocado overlangs, rondom rond in te snijden. Maak de helften los van elkaar door in tegengestelde richting te draaien. Verwijder de pit uit de ene helft door er met een mes in te steken en eruit te wippen of door hem er met een lepel uit te scheppen. Snij iedere helft eventueel nog eens overlangs in twee om de volgende stap te vergemakkelijken (met een beetje oefening lukt dit je ook met een halve avocado). Vervolgens neem je aan één uiteinde, bij voorkeur de smalste kant, de schil vast en trek hem eraf zoals je dat ook bij een banaan doet. Deze methode zorgt ervoor dat de donkergroene buitenkant van het vruchtvlees dat net onder schil zit en de meeste carotenoïden en dus anti-oxidanten bevat niet samen met de schil verwijderd wordt.
Het verkleuren van het vruchtvlees kan je tegengaan door het te besprenkelen met citroen- of limoensap of wat balsamico-azijn. Als je hem onmiddellijk opeet volstaat wat peper en kruidenzout naar smaak.









Image: FreeDigitalPhotos.net

dinsdag 15 oktober 2013

Smoothies even ongezond als Cola ?

Dat is wat je enkele dagen geleden op het nieuws te horen kreeg. Voor wie het bericht nog eens opnieuw wil bekijken, klik hier.
Eigenlijk té gek voor woorden!

Laat het duidelijk zijn: een smoothie waarin alleen vers fruit en kruiden zitten en die je na bereiding onmiddellijk opeet, is zonder enige twijfel gezonder dan frisdrank.

Het wordt een ander verhaal als je de commercieel geproduceerde smoothies koopt die op de markt beschikbaar zijn en die door dezelfde concerns die ook frisdranken vermarkten geproduceerd worden. Aan deze smoothies wordt van alles toegevoegd, in het bijzonder geraffineerde suikers, waardoor hun suikergehalte net zo hoog wordt als bij frisdrank.

En wat te denken van vitamines en vezels die door het mixen verdwijnen? Het idee is dat je door te mixen een grote hoeveelheid zuurstof aan je fruit toevoegt waardoor een belangrijke hoeveelheid voedingsstoffen oxideert en zo een deel van zijn functie verliest. Wanneer je je blender te lang laat opstaan aan een te grote snelheid wordt je smoothie ook nog eens opgewarmd met een bijkomend verlies van nutriënten voor gevolg.
Je kan dus het best, kleine hoeveelheden fruit in je blender tot een smoothie verwerken. Hiervoor gebruik je dan liefst de laagst mogelijke snelheid waarbij je fruit nog gemixt kan worden zodat je minder zuurstof inbrengt en je blender ook minder opwarmt.
En ja de vezels worden voor een deel vernietigd maar in een smoothie zitten er nog altijd een pak meer dan in een glas cola, sprite, fanta of andere frisdrank waarin er bij mijn weten geen spoor van terug te vinden is.

Verlies van voedingsstoffen begint al bij de oogst. Bewaren in je koelkast leidt tot een verlies van voedingsstoffen. Elke bereiding van voedsel brengt een verlies van voedingsstoffen met zich mee: schillen, raspen, in stukken snijden, koken, kauwen.

Dus kunnen we alsjeblieft alles een beetje in het juiste perspectief plaatsen en diegenen onder ons die iedere ochtend de moeite nemen om een gezonde smoothie te maken met alleen vers fruit, kruiden, eventueel een lepel yoghurt of wat rijstmelk niet hopeloos te ontmoedigen door dergelijke ongenuanceerde berichtgeving?

Met dank!!!

Image by Praisaeng:FreeDigitalPhotos.net