maandag 23 september 2013

Aubergineballetjes

Een aantal weken geleden kreeg ik een nieuw kookboek cadeau : 'Groenten uit een Italiaanse tuin'.
Het boek bestaat uit vier delen die elk gewijd zijn aan een seizoen. Elk deel bestaat uit twee hoofdstukken. In een eerste krijg je wat meer informatie over de groenten. Bijvoorbeeld hoe je ze op versheid controleert of hoe je ze het best bewaart. Tenslotte krijg je informatie over de teeltwijze. In een tweede hoofdstuk volgen dan de recepten mooi gerangschikt per groente.
Een handig boek dus als je niet goed weet wat je met een bepaalde groente wil klaarmaken.

Onderstaand gerecht is naar een recept uit dit boek. Ik heb er wel een aantal dingen aan veranderd. Zo heb ik onder andere het oudbakken brood vervangen door heel droog brood dat ik vermalen heb tot een paneermeelachtige structuur en heb ik de balletjes een korstje van panko (Japans broodkruim) gegeven om ze krokant te maken.

Je kan ze warm of koud opdienen. Wij aten ze warm met een warme tomatensaus, wat rucola en rijst.

Ingredi├źnten

400 g aubergines, schoongemaakt
6 basilicumblaadjes, fijngehakt
1 knoflookteen, fijngehakt
200 g zelfgemaakt paneermeel (zie hierboven)
50 g parmezaan, geraspt
2 eieren, licht geklutst
panko
1 dl olijfolie
peper en zout

Bereiding

  • Breng een pan gezouten water aan de kook. Doe er de aubergines bij, kook ze tot ze heel zacht zijn, laat uitlekken en hak fijn.
  • Doe de gehakte aubergine met de basilicum, de knoflook, het broodpaneermeel, de geraspte kaas en de eieren in een kom, voeg zout en peper naar smaak toe en werk alles door elkaar tot je een compact mengsel heb.
  • Maak balletjes ter grootte van een pingpongbal,wentel ze door de panko en leg op een bord.
  • Verhit de olie in een koekenpan. Leg de aubergineballetjes in de pan en bak ze rondom goudbruin.
  • Schep ze met een schuimspaan op keukenpapier en laat ze uitlekken.